Semua jenis gula yang disebutkan diatas tadi mempunyai rasa dan aroma dan penyediaannya yang tersendiri.Enak dijadikan bahan kuih dan masakan tradisi semestinya tidak boleh disanggah lagi.
Baru baru ini Saya mendapat pemberian buah tangan dari kawan rapat kepada adik dari Sabah.Selain dari mee udang,ikan masin terdapat satu yang Saya kira istimewa iaitu sejenis manisan yang beliau panggil Gula Takup.Ianya dibungkus dengan sehelai daun lebar seakan akan daun pokok Terap.
Saya masih ingat dulu dulu [ dikampung ] jika ada gotong royong membuat 'nasi manis' @ wajik,daun pokok terap selalu digunakan sebagai bahan membungkus.Mudah dengan konsep mesra alam yang pakai dan buang...dulu pun dah amal konsep ini...
Berbalik pada kisah Gula Takup, ini gambarnya yang Saya rakam :
Dibungkus dengan bentuk segi empat dengan daun
Buka bungkusan.
Dari sudut yang lebih dekat
Setelah Saya merasa sedikit Gula Takup Sabah ini memang seakan akan gula kabung,gula Melaka juga.Ianya bakal dijadikan kuih sedikit masa lagi...hehehe.Apa pun penghasilan produk tradisi sebegini wajar diteruskan dan diperkenalkan dari masa ke semasa. Harap Gula Takup Sabah tak hilang dari pasaran di zaman serba moden ini.
Terima Kasih Ejay kerana memberikan buah tangan yang istimewa yang buat pertama kali Saya melihatnya.Terima kasih daun keladi,ada peluang merasa lagi....
Mungkin anda pembaca dan rakan blog pernah merasai keenakkan Gula Takup,sama sama berkongsi kisah.
MD
8 Oktober 2011
Blh bg no org y buat gula takup tu tak
ReplyDelete