Tuesday 16 August 2011

Agar Agar Kering.




Agar agar kering menjadi kisah untuk catatan kali ini…
Ini merupakan makanan kegemaran Saya yang dahulunya hanya dijumpai pada hari raya pada rumah rumah tertentu sahaja.Tanpa menidakkan hidangan raya enak yang lain. Jika terhidang makanan ini dimeja maka pasti ianya menjadi pilihan nombor satu.Membesar di tanah rancangan FELDA di Jengka 4, dengan segalanya serba kekurangan pada permulaannya adalah sesuatu yang sangat dikenang.
Kemeriahan sambutan raya memang sangat ditunggu-tunggu tambahan pula dapat peluang makan agar agar kering warna merah yang paling popular…Ayat yang mudah difahami – ‘Agar agar kering hanya jumpa pada hari raya sahaja’……
itulah kisah silamnya.

Dari kisah silam,kenangan itu masih dibawa hingga kini.Ternyata minat tersebut masih ada dan diaktifkan dengan semangat baru.Sejak 3 tahun kebelakangan ini Saya bersama Isteri telah berusaha mencari resepi,belajar dan membuat agar agar kering.Banyak cubaan telah dibuat untuk mendapatkan agar agar kering yang terbaik untuk hidangan.Usaha tersebut ternyata menunjukkan hasil.Sejak 3 tahun kebelakangan ini juga bila tiba musim perayaan [ hari raya Aidilfitri @ Aidiladha ] agar agar kering dibuat untuk makanan sendiri dan mendapat tempahan untuk jualan juga.Syukur…jumlah tempahan pula sentiasa meningkat dari tahun ke tahun.

Tidak terhad pada musim perayaan,malah satu kenangan juga bagi tahun 2011 yang mana tempahan telah diterima untuk majlis perkahwinan.Untuk menambah nilai produk, pilihan warna mengikut tema majlis juga disediakan.

Contoh terbaik untuk satu tempahan pada hari raya yang terdekat – Agar agar kering dengan warna Hijau dan Kuning oleh seorang rakan yang akan djadikan hadiah pada teman wanitanya yang berasal dari Kedah.Mungkin itu warna kegemaran atau juga warna utama/rasmi bagi negeri Kedah iaitu Hijau dan Kuning….Sebelum ini juga terdapat beberapa tempahan untuk majlis pertunangan dengan warna Biru dan Putih.Selebihnya adalah warna campuran.

Itulah serba sedikit kisah Agar agar Kering.Dari satu kisah silam yang menyentuh perasaan dan kini membawa kepada satu cabang perniagaan yang akan diteruskan…Insya Allah.

Selamat Berpuasa,


MD
16 Ramadhan 1432H

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. koi suke batang buruk..
    walaupun namanya buruk..
    tapi rasanya tak seburuk nama..

    ReplyDelete
  3. yang tradisi terus diminati...
    Selamat Berpuase Epit..

    ReplyDelete
  4. sayapun minat agar-agar ni tp xpandai nk buat...

    ReplyDelete
  5. Akak weh...
    tunggu coce panaih esok esok kome menjemur semula,ada peluang Kome ngantorlah,Insya Allah....

    ReplyDelete

Terima Kasih Pada Semua Pembaca & Yang Sudi Meninggalkan Komen :