Sunday, 21 August 2011

Bunga Kantan - Cantik Dimata,Enak Dimakan.


Bunga Kantan yang cantik dimata dan enak dimakan juga kerap menjadi sumber bagi jurufoto sebagai objek dalam seni fotografi.Saya bukanlah jurufoto sebenar dan cuma baru saja berjinak jinak dalam bidang ini.Minat terhadap bidang fotografi memang sudah lama tersemat dihati.
Berbekalkan Kamera Nikon Coolpix [ kepunyaan adik ] Saya merakamkan gambar Bunga Kantan hanya di belakang rumah ketika balik ke kampong [pada tahun lepas ].

Berikut adalah 3 gambar Bunga Kantan yang telah dirakamkan dan menjadi pilihan :

Bunga 1.

 Bunga 2.

 Bunga 3 pandangan dari atas.


*sumber info dari Wikipidea

Maklumat berkaitan Bunga Kantan.

Pokok Bunga Kantan atau juga dikenali sebagai bunga siantan merupakan sejenis pokok saka herba.
Bunga pokok ini yang berwarna merah muda banyak digunakan sebagai gubahan hiasan manakala tunas bunga ini dijadikan bahan memasak dalam masakan Melayu seperti laksa dan nasi kerabu. Dibungkus seperti sayuran dan tak sesuai diletakkan dalam plastik.
tumbuhan ini mengandungi banyak bahan antioksida yang amat baik untuk kesihatan.

Pengelasan saintifik
Alam                : Tumbuhan
Divisi                : Magnoliophyta
Kelas               : Liliopsida
Order               : Zingiberales
Keluarga          : Zingiberaceae
Genus               : Etlingera
Spesies            : E. eliator

Nama binomial
Etlingera eliator




MD
21 Ramadhan 1432H



2 comments:

  1. salam..
    buat nasi ulam sedap
    campur bunga nih..bulan
    pose di kedah orang sana
    suka buat nasi ulam..
    :)

    ReplyDelete
  2. betul...buat ulam bunga yang belum kembang sepenuhnya,rangup....

    ReplyDelete

Terima Kasih Pada Semua Pembaca & Yang Sudi Meninggalkan Komen :